Misschien heb je al jaren last van je knieën of onderrug, een pijn die vaak veroorzaakt wordt door een slechte houding van je voeten

Volwassenen

Voor elke volwassene is een goede voetverzorging van groot belang. Een pijnlijke ingroeinagel of vervelende schimmel kan namelijk grote gevolgen hebben.

Wil je in de toekomst van deze kwaaltjes gespaard blijven, dan kan je bij een podoloog terecht.

Misschien heb je al jaren last van je knieën of onderrug, een pijn die vaak veroorzaakt wordt door een slechte houding van je voeten. Na een grondige analyse krijg je van je podoloog het correcte advies.

Hierbij vind je enkele voorbeelden van problemen die door de podoloog kunnen behandeld worden:

Platvoeten

Een platvoet kenmerkt zich aan zijn afgeplatte voetboog en een enkel die naar binnen kantelt bij het stappen. Zo ontstaat er spanning aan specifieke spieren en pezen. Daarnaast beïnvloedt een platvoet ook de volledige houding van het lichaam (knieën, heup en rug). Overbelastingsletsels en kniepijn komen frequent voor.

Met platvoeten kan je bij de podoloog terecht. Een grondig onderzoek wijst uit of behandeling noodzakelijk is.

Holvoeten

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet en kenmerkt zich aan zijn hoge voetboog en een enkel die naar buiten kantelt bij het stappen. Zo ontstaat een verhoogde spanning aan de buitenzijde van de knie. Je verhoogt ook de druk op de buitenzijde van de voet en worden de voorvoet en de hiel het meeste belast. Zo kunnen pijnlijke plaatsen ontstaan.

Ook bij holvoeten kan een podoloog nagaan of een behandeling noodzakelijk is. Zooltherapie kan de voetstand en het gangpatroon normaliseren en de pijnlijke plaatsen ontlasten.

Pijn aan het scheenbeen

Verschillende syndromen of ontstekingen kunnen pijn aan het scheenbeen veroorzaken. Hierdoor ervaar je pijn bij het stappen, lopen of aanraken van het scheenbeen.

Lopers hebben hier vaak last van. Een afwijkende voetstand kan hiervan de oorzaak zijn. De podoloog geeft na een grondige analyse de juiste behandeling.

Pijn aan de achillespees

Pijn aan de achillespees kan veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand, verkeerd schoeisel, platvoeten, holvoeten, etc.

Een podoloog zoekt de oorzaak op en past de juiste behandeling toe.

Enkelpijn

Ook enkelpijn is een vaak voorkomende klacht. Pijn aan de buitenzijde van de enkel geeft een instabiel gevoel bij het stappen of lopen.

Afhankelijk van de oorzaak wordt onderzocht welke behandeling noodzakelijk is. Een verkeerde voestand en gangpatroon kan via corrigerende zooltherapie een oplossing bieden.

Pijn aan de voorvoet

Deze vaak voorkomende klacht kan zowel voorkomen bij jongvolwassenen, sporters, diabetes- en reumapatiënten als bij ouderen.

Voorvoetspijn kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een geknelde zenuw
  • Minder vetkussen aan de voorvoet
  • Een stressfractuur
  • Eelt of eeltpitten
  • Doorzakking van de voet
  • ...

Een podologische voetverzorging of het aanwenden van corrigerende of ontlastende zolen kunnen de oplossing zijn.

Lage rugpijn

Vaak is een beenlengteverschil de oorzaak van lage rugpijn.

Na een grondige analyse kan de podoloog deze pijn wegnemen door zooltherapie.

Kniepijn

Kniepijn kan vele oorzaken hebben.

Na grondig onderzoek kan de podoloog nagaan of de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende voetstand of een afwijkend gangpatroon.

Indien de voetstand een rechtstreeks verband heeft met de kniepijn, kan corrigerende zooltherapie noodzakelijk zijn.

Tailor’s bunion

Een tailor’s bunion is een uitstulping aan de buitenzijde van de kleine teen. Deze uitstulping wordt een bunion genoemd.

Druk of wrijving van het schoeisel kan hier erge pijn veroorzaken.

De behandeling kan bestaan door het herverdelen van de druk via vilttherapie, een ontlastende silicone en/of schoenadvies.

Pijn aan de onderzijde van de voet

'Hielspoor' is een gekende klacht. Het is een ontsteking aan het peesblad aan de onderzijde van de voet. Zowel de hiel als de middenvoet kan pijn door deze ontsteking ondervinden. Vaak voel je deze pijn bij de eerste stappen na een rustperiode.

Een afwijkende voetstand en/of een afwijkend gangpatroon kunnen hielspoor veroorzaken.

Een podoloog kan na een grondige analyse de juiste behandeling toepassen.

Afwijking van de grote teen

De grote teen en het eerste middenvoetsbeentje kunnen een afwijking vertonen. Zo kan de grote teen naar buiten wijzen en rond zijn as draaien. Deze afwijking kan verschillende oorzaken hebben:

  • Erfelijkheid
  • Slecht schoeisel
  • Platvoeten
  • ...

Vaak zie je hier ook dat de grote teen zich onder de tweede teen gaat verplaatsen.

Een behandeling van deze klacht kan bestaan uit schoenadvies of podologische zolen die de verdere evolutie afremmen.

Hamertenen en klauwtenen

Bij hamertenen of klauwtenen ontstaat vaak pijn aan de bovenzijde van de teen door druk en wrijving van de schoenen. Ook eelt of een eksteroog kan ontstaan. Hier gaat de podoloog de mobiliteit van de tenen na. Een corrigerende silicone kan de tenen weer in hun juiste positie brengen. Is de teen minder mobiel, dan zorgt de podoloog voor extra bescherming en ontlasting.

Staande beroepen

Heb je een beroep waarbij je voortdurend rechtstaat of rondloopt? Dan belast je je voeten extra. Ook mensen die veiligheidsschoenen dragen, kunnen extra klachten ondervinden.

Huid- en nagelaandoeningen en overbelastingsletsels komen bij deze doelgroep vaak voor.

Een mens hoeft geen pijn te ervaren, maak hier je afspraak en ga onbezorgd je toekomst tegemoet.